Směrnice Evropské unie zakazující plastové výrobky na jedno použití platí už od července 2021, v českém právním systému zatím podobná norma své místo nenašla. I kvůli pandemii koronaviru se situace s jednorázovými plasty vyhrocuje. Tlak na výrobce jednorázových plastů sílí, dodavatelé se snaží doprodávat plastové výrobky, které zaplavují životní prostředí, ekologové se bouří. Jak se v nastalé situaci zorientovat, vám poradíme v následujícím článku.
Příležitost pro jednorázové nádobí
Rozhodnete-li se uspořádat zahradní párty, provozujete restauraci s venkovním posezením nebo právě otevíráte takeaway občerstvení s možností vzít si nápoj či jídlo s sebou, jistě oceníte alternativu v podobě kvalitního a ekologického jednorázového nádobí. Jednoznačnou výhodou je, že nádobí je vyrobeno z obnovitelných surovin a představuje tedy minimální zátěž pro životní prostředí.
Nemusíte se bát, že byste na své hosty neudělali dobrý dojem. Lze sehnat výrobky, které se svým designem vyrovnají klasickému porcelánovému nádobí. Navíc ušetříte čas i práci s umýváním použitého nádobí. Nevýhodu můžou představovat vyšší finanční náklady na jeho pořízení, než tomu bylo u plastových výrobků.
Ekologické materiály
Ekologické jednorázové nádobí vyrobené z obnovitelných surovin a šetrné k životnímu prostředí je budoucností nejen v oblasti fastfoodového stravování. Hitem mezi materiály používanými na výrobu designového jednorázového nádobí jsou vlákna cukrové třtiny. Výrobky okouzlí svou elegancí i lehkostí, zároveň ovšem překvapí spolehlivou pevností a voděodolností. Cukrová třtina je snadno rozložitelná, zdravotně nezávadná i chuťově neutrální a skýtá tak nevšední gastronomický zážitek.
Jednorázové nádobí z palmového listí a bambusu
Výroba palmového nádobí je šetrná k životnímu prostředí a zcela nenáročná: sebrané palmové listí je vytvarováno a ořezáno do požadované podoby i velikosti, finální výrobek uspokojí svou jedinečnou kresbou a odstínem i nejnáročnějšího designéra.
Jako další ekologický materiál je v oblasti gastronomie úspěšně zaveden bambus. Vyrábí se z něj především příbory a asijské jídelní hůlky, ale rovněž hrnky, napichovátka či špízové jehly.
Mezi obnovitelnými surovinami pro výrobu jednorázového nádobí je nejméně známý bioplast. Jde o materiál vyrobený z přírodních škrobů získaných z kukuřice, řepy a obilovin. Neobsahuje žádné chemické látky, karcinogeny či jiné zdraví škodlivé látky, snadno se kompostováním rozkládá na biomasu. Zaujme svou odolností, nezanechává pachuť a je dokonce vhodný pro ohřev v mikrovlnné troubě.
Kde a jak jednorázové nádobí použít
Ekologické jednorázové nádobí lze využít při nejrůznějších příležitostech, oslavách a v jakýchkoli gastronomických provozech. V espresso barech, kavárnách a cukrárnách se používají nápojové kelímky s víčky a dřevěná míchátka, restaurace zase využijí polévkové a salátové misky či menu boxy. Vytížené fastfoody zase boxy na burgery či kornouty na hranolky s kapsou na dip. Univerzální využití mají také jednorázové vidličky, slámová brčka či bambusová napichovátka.
Chcete-li zákazníkům nabízet kvalitní nápoje a potraviny, servírujte je v kvalitním a ekologickém nádobí. Zaslouží si to!